Dunia sentiasa berputar mengikut paksinya begitu juga dengan kehidupan, sekiranya kita leka dengan apa yang diperintahkan maka beringatlah dunia hanya sementara, hanya seketika waktu untuk dimusnahkan oleh pencipta-Nya. Maka dengan itu manusia hanya mampu melihat tanpa sempat untuk bertaubat kepada Allah S.W.T. Kita wajib melakukan perubahan walaupun sedikit sekurang-kurangnya kita berusaha untuk berubah dan meletakkan perjalanan kehidupan pada landasan yang betul. Moga perubahan yang kita lakukan beroleh ketenangan serta dirahmati oleh Allah S.W.T.-iluvislam

Wednesday, October 5, 2011

Tegurlah perempuan bertudung dengan baik

Aku baru saja berblogwalking tadi. Dan ada beberapa blog yang aku singgah telah menarik perhatian aku. Semuanya berkaitan dengan entri-entri yang berunsur teguran kepada para wanita bertudung dan juga luahan-luahan hati dari para wanita mengenai sikap sesetengah orang yang menegur.

Bagi aku, sikap saling tegur-menegur itu adalah sesuatu yang baik kerana ianya dapat memperbaiki mana-mana aspek dalam hidup yang belum sempurna. Islam sendiri menggalakkan kita menegur sesiapa saja jika terdapat kekurangan dalam diri mereka. Tapi ramai orang lupa akan aspek terpenting dalam menegur iaitu 'berhemah'.

Aku selalu terjumpa orang yang menegur dengan cara yang salah di mana mereka hanya memikirkan hasilnya. Mereka menegur orang dengan niat orang tersebut akan berubah. Mereka menegur kerana ingin orang yang ditegur itu memperbaiki diri. Bila yang ditegur tidak makan teguran, mereka akan mula bertindak mencalar maruah yang ditegur supaya mereka akan kembali ke pangkal jalan. Tetapi malangnya bila maruah orang yang ditegur itu tercalar, adakah dia akan berubah? Tidak! Ini kerana orang itu akan cuba mempertahankan apa yang dilakukannya demi menjaga maruah diri. Sekiranya itu yang berlaku, sesi tegur-menegur hanya menjadi sia-sia.

Okey, cukup dengan entri pembukaan itu. Aku sebenarnya mau cakap pasal perempuan yang bertudung. Berdasarkan pemerhatian aku, sejak baru-baru ni, pemakaian tudung mula semakin meluas. Ini mungkin kerana wujudnya pelbagai tudung berfesyen dengan gaya yang baru membuatkan para wanita di luar sana teringin untuk mencubanya. Dan, sudah tentu tidak semua tudung itu menepati ciri-ciri syariat Islam dengan betul. Oleh itu, muncul lah golongan-golongan yang mengambil berat akan saudari seagama sendiri dan menegur mereka supaya memakai tudung mengikut cara yang betul.

Ada sesetengah yang menegur dengan memberitahu, perempuan yang pakai tudung nampak dada tu akan masuk neraka. Ada jugak yang memberitahu, buka tudung lagi bagus daripada pakai tudung yang tidak betul tu kerana kononnya ia memalukan Islam. Tidak kurang jugak jugak yang menegur dengan terus menghentam wanita-wanita yang memakai tudung berfesyen yang salah dari segi syariat itu.

Semua itu dilakukan dengan niat yang satu. Berharap agar wanita-wanita yang bertudung tidak sesuai itu memakai tudung dengan cara yang betul. Tapi sekiranya menegur itu digunakan dengan cara yang di atas tu, adakah para wanita dapat terima dengan hati yang terbuka atau dengan hati yang terluka? Jawapannya, terluka. Ini kerana, bagi orang perempuan kata-kata itu kekadangnya boleh menjadi tajam seperti pedang. Hati perempuan ni sensitif tau.

Kita kena ingat prinsip menegur secara berhemah. Perkara paling penting adalah perasaan pihak yang ditegur itu. Jangan sesekali kita menyakiti hati mereka, kerana mereka jugak manusia seperti kita. Kadang-kadang ada melakukan kesilapan. Tidak semua akan terlepas daripada melakukannya. Dan, tidak semua yang silap dan salah itu tidak boleh diperbaiki. Ianya mengambil masa untuk sesuatu perubahan itu berlaku. Sebab itulah pendekatan berhemah itu perlu digunakan dengan sebaiknya.

Kalau kita menegur orang, janganlah diaibkan orang itu. Jangan disebut-sebut kesilapan yang dilakukan oleh wanita yang memakai tudung tidak betul. Kan ada cara lain yang lebih baik. Apa salah kita menghubunginya secara personal barulah tegur dia dengan baik. Melalui cara itu, sekurang-kurangnya perempuan itu akan rasa lebih dihargai bila kita berbuat demikian kerana privasi dia terjaga. Selain itu, gunakan cara yang memujuk, bukannya dengan cara yang berunsur emosi.

Sekarang mari kita cuba lihat contoh dialog di bawah, dan bandingkan yang mana satu lebih berkesan......
"Sedar la wahai perempuan yang pakai tudung tak betul tu! Pakai tudung tapi nampak bentuk dada, apa guna?! Aku yang tengok pun naik nafsu! Kamu tidak takut ke masuk neraka? Patut la nabi pernah cakap kebanyakan penghuni neraka adalah para wanita!!"
"Cantik tudung kamu. Tapi, macam belum lengkap lagi lah. Kan bagus kalau tudung tu besar sikit. Kalau boleh, tutup bahagian bawah. Kamu tetap nampak cantik kalau pakai begitu. Dan lagi, itu lebih menjaga aurat. Tapi semua tu dari kamu sendiri jugak. Aku hanya memberi pendapat aku yang tidak seberapa ni."

Adakah korang nampak perbezaan di antara kedua-dua teguran itu? Persamaan yang boleh dilihat adalah kedua-duanya menegur tudung yang tidak lengkap dipakai atau tidak menepati ciri-ciri Islam. Tetapi dialog kedua lebih baik kerana ianya tidak berunsur emosi dan tidak menyakitkan hati serta dapat membuatkan jauh di sudut hati seorang wanita itu untuk berubah.

Kalaulah semua orang dapat mengamalkan sikap menegur secara berhemah, aku pasti tiada lagi wanita yang akan sakit hati atau pun kecewa kerana dilabel sebagai bukan-bukan oleh orang yang menegur. Sudah tentu tiada lagi salah faham di antara mereka yang menegur dan ditegur. Biarlah semua wanita bertudung memperbaiki bab penjagaan aurat mereka dengan ikhlas. Itu lebih baik daripada memperbetulkan tudung hanya kerana terpaksa. Masing-masing ada hak untuk melakukan sesuatu. Orang lain ada hak menegur, orang yang ditegur jugak ada hak untuk menerima atau menolaknya.

Pesan aku kepada mereka-mereka yang ingin menegur perempuan bertudung, tegurlah mereka dengan berhemah. Gunakanlah kelembutan berbanding kekerasan. Berikan mereka peluang untuk berubah. Kepada wanita yang bertudung pulak, aku percaya yang kalian tetap akan dapat berubah satu hari nanti. Bila waktunya, hanya Allah saja yang tahu. Yang penting, kalian teruskan saja usaha untuk berubah ke arah yang lebih baik. Semoga kita semua sama-sama dapat menjadi insan yang lebih baik.

*from facebook*

No comments:

Post a Comment